Doktor Glas
Jag måste erkänna att jag valde romanen utifrån tjockleken, 180 sidor kändes lagom.
Men nu i efterhand måste jag nog erkänna att det var läsvärda 180 sidor. Trots att romanen är 100 år gammal kändes den högaktuell. Doktor Glas tankegångar och funderingar över livet är säkert funderingar som existerar 2014. ”Liv, jag förstår dig inte”(s.175) är väl i en högsta grad en aktuell fråga i vår stundtals deprimerande värld med krig och orättvisor.
I början tyckte jag synd om pastor Gregorius som redan på första sidan blir dömd för sitt utseende, men sedan drogs jag med i Doktor Glas förakt mot honom, därmed vill jag inte påstå att han gjorde rätt som mördade honom. Av Helga Gregorius fick jag ett intryck av att hon var feg och trist men också en produkt av den tidens kvinnobild. I slutet av romanen, när mordet är över, blir hon mer en isolerad varelse och mer lik Doktor Glas. Det tyckte jag var intressant och det är kanske därför som romanen är en klassiker då igenkänningsfaktorn hos oss människor emellan är stark. Ensamhet är något alla bär på och som berör oss moderna människor även idag. Doktor Glas är deprimerad och ensam, pastorn kändes också ensam och Helga var också ensam i sitt äktenskap och blev ännu mer ensam efter mordet.
Även om Stockholm har förändrats sedan Hjalmar Söderberg vandrade runt i staden är Stockholm sig likt fast fabriksskorstenarna har bytts ut mot mobilmaster. Idag har fabrikerna flyttat ut från staden och väl är det. Om man ser på Doktor Glas och hans vandringar i ett tidsperspektiv då Stockholm var industrialiserat förefaller Doktor Glas poetiska tankar om vädret och miljöerna i staden, som om han längtar bort från den förorenande industristaden. Det verkar som att han är en modern miljöaktivist, och det är i allra högsta grad aktuellt än idag.